perjantai 13. huhtikuuta 2012

Hei lappeenrantalaiset!


Olemme iloisia, että olette osallisina sekä Outreach-työssä, että Shunito Yeri-projektissa.


Missä projekti sijaitsee selittynee parhaiten sillä, miten seudulle päästään. Addiksesta ajetaan ensin länsi-lounaaseen,  Jimman kaupunkiin. Ajo kestää noin kuusi tuntia ja usein yövymme siellä. Sitten jatketaan kohti Bongaa, joka on Kaffa-”läänin” pääkaupunki. Parin tunnin ajon jälkeen, noin 15 km ennen Bongaa käännymme tielle, joka ei kaikissa kartoissa näy, mutta se leikkaa metsäisen alueen Bongan ja Masha-nimisen kaupungin välillä. Kolmen tunnin ajon jälkeen päästään Dekka nimiseen kaupunkiin, joka on ollut kuluneen Danito Yeri –projektin toimistojen sijaintipaikka. Tästä on Sailemiin enää noin 40 km ja jos ei sada, matka on mahdollinen autolla. Tieprojekti Dekasta Sailemiin on ollut työnalla viimeiset viisi vuotta ja lopultakin tilanne on sellainen, että etenkin kuivalla kaudella maastoautolla pääsee perille.



Shunito Yerin toimisto on Yadota-nimisessä kaupungissa, jota puheissa usein myös Sailemiksi kutsutaan. Itseasiassa Sailem on koko ”kunnan” nimi. Tämä pikkukaupunki on tietojemme mukaan ollut viimeinen kunnan pääkaupunki, johon ei ole ollut tietä. Shunito Yeri projekti tekee työtä tällä ensimmäisellä kolmivuotiskaudella kaupungin lisäksi neljässä muussa kyläyhteisössä (kebele): Daabbina Gemi, Guracha, Ji’i ja Senteria. Pääosin alueella  liikutaan jalkaisin ja hevosilla. Projektin budjettiin on sisällytetty kahden hevosen hankinta. Tässä matkalla Yadotan kaupungista Daabbina Gemiin, matka taittuu parissa tunnissa.


Koska mandsoja on pidetty saastuttavina heidät on pidetty erillään. Erillään olo on johtanut sekä siihen, että heidän mahdollisuutensa olla osallisena kehitykseen on vaikeutunut ja toisaalta myös siihen, että epäluulot gomaroiksi-kutsuttua enemmistöä kohtaan ovat syvään juurtuneet ja väkivaltaisuudet saattavat saada alkunsa pienestäkin tapahtumasta. Projekti pyrkii tuomaan mandsoja ja gomaroita yhteen käytännön toimintojen kautta, edistää koko yhteisön kehittymistä ja toimia välittäjänä, jotta tilanteet eivät ajautuisi konflikteiksi. Nimi Shunito Yeri on Kaffan kieltä ja tarkoittaa Jumala on sovittanut. Shunihe- sanaa käytetään myös ihmisten välisten riitojen sovittelujen yhteydessä.
Yksi suuri osa projektissa on Daabbina Gemin koulun uudistaminen. Daabbina Gemi on kebeleistä se, jossa on eniten mandsa-väestöä. Kuvissa näkyvä koulurakennus on palvellut luokkia 1-4 ja kyläyhteisön omin voimin on lisätty huone 5-luokalle, joka aloitti viime syksynä. Kun teimme peruskartoitusta vuosi sitten yhteisö asetti koulun kunnostamisen prioriteetikseen. Ja mikäli mahdollista niin, että koulunkäyntiä voitaisiin jatkaa ainakin 6.luokkaan tai mahdollisuuksien mukaan aina 8. Luokkaan asti kotikylässä.
Daabbina Gemi on vaikeakulkuisen jokilaakson takana ja etenkin sadekaudella puolentoista tunnin matka 6-8.-luokille naapurikylään on osoittautunut liian hankalaksi ja varsinkin mandsoista moni on keskeyttänyt koulunkäynnin. Rakentaminen tulee olemaan haastavaa, vaikka käytämmekin parhaamme mukaan paikallisia materiaaleja. Jokilaakson kautta emme pysty materiaaleja kuljettamaan, mutta kyläyhteisö on valmis raivaamaan mahdollisen vaihtoehtoisen reitin, jotta hiekka ja kivet saadaan perille.


 
Sailemin kunnassa on tätä ennen ollut yksi suojattu lähde. Vatsavaivat ja etenkin lavantauti ovat yleisiä. Kaikissa viidessä kebelessä on tarkoitus suojata useampia lähteitä. Kuvassa Shunito Yeri-projektin johtaja Hassabe tutkii koulun lähellä olevaa lähdettä. Tarkkailemassa myös agronomisti Kaasahun (vas) ja Wase, Daabbina Gemin Mandsa-yhteisön jäsen.






Kyläläisiä kannustetaan myös vessojen kaivamiseen ja ”reikä-laattoja” toimitetaan niille, jotka ovat kuopan kaivaneet. Sementtiin painetut jalankuvat auttavat siisteyden säilymisessä.



Yksi projektin valmisteluvaiheessa esiin tulleista ongelmista oli koulunsa päättäneiden, tulostensa vuoksi jatko-opinto-paikoista ulos jääneiden tilanne. Työpaikkoja on harvassa ja oma-alotteisuus oman työpaikan luomiseen ei vielä ole riittävä. Lähestymme ongelmaa tarjoamalla ”income generating”-neuvonantajan palveluja, että palkkaamalla joka kebelestä 10.-luokkalaisen yhteyshenkilöksemme. Nämä henkilöt on jo valittu ja innostus ja aktiviteettitaso on korkealla. Tähän ryhmään saimme sekä mandsoja, nahkatyöntekijöitä että valtaväestön gumaroja, joten viikottaiset yhteiset kokoukset ja keskustelutilaisuudet palvelevat jo sellaisenaan projektimme tavoitteita ja  avoimuutta.

Kirsi Leikola