perjantai 22. helmikuuta 2013

Shunito Yeri-projektin henkilökunta esittäytyy


Ensimmäisenä on vuorossa projektin johtaja Assabe Aderaro. Assaben äidinkieli kieli on shekka ja hän puhuu myös kaffaa sujuvasti, sillä kaffa ja shekka ovat sukulaiskieliä. Lisäksi hän käyttää työkielenä myös amharaa ja englantia. Assabe on koulutukseltaan agronomi, hän opiskeli kolme vuotta Jimman yliopistossa. Viime vuonna hän aloitti  jatko-opinnot maisterin tutkintoa varten ja opiskelee sadekaudet eli Suomen kesäkuukaudet. Hänen erityisalaansa ovat kahvin, teen ja mausteiden viljelyyn liittyvät asiat.          


Tässä Assaben itsensä kertomaa: 

Isäni oli maanviljelijä, mutta hän kuoli kun olin pieni. Äiti kasvatti meidät ja piti huolta , että käymme koulua. Olin kymmenvuotias, kun koko perhe tuli kristityiksi. Sitä ennen äidilläni oli tapana käydä ”henkivälittäjän” (shamaanin) luona.  Minä olen lapsista järjestyksessä viides ja koska minä olen ollut onnekas ja saanut hyvän työn, autan myös muita perheenjäseniä. Teen äidille peltikatto-taloa Mashan kaupunkiin, nyt kun hän alkaa tulla vanhaksi. Reilu vuosi sitten menin naimisiin Asressashin kanssa. Hän opiskeli sosiologiksi ja on nyt valmistunut. Olemme kotoisin samalta paikkakunnalta. Koska hänkin sai töitä Shunito Yeri- projektilta voimme olla nyt yhdessä Sailemissa.

Työssäni projektilla vaikeinta on ollut henkilö-johtaminen. Se vaatii tarkkuutta ja viisautta. Myös ne, joiden parissa työtä tehdään, tulevat monien kysymysten kanssa puheilleni, koska projektille astettuja toiveita on niin paljon. Hallinnointi on vaativaa! Olisi selkeämpää olla asiantuntijatehtävissä.  Mutta tämä työ on kyllä opettanut paljon.  Enten iloa tuottaa se,  jos edetään suunnitelman mukaisesti eikä tule mutkia matkaan. Asuntola alkaa olla valmis ja kun ”läänintarkastaja” tuli katsomaan hän ihmetteli, että olettepa saaneet tehtyä hyvän rakennuksen vaikka ei ole edes ollut kunnon tietä.

Onneksi en ole tässä työssä yksin. On kaikki ne suomalaiset, jotka tukevat taloudellisesti ja ne täällä, jotka auttavat käytännön yhteydenpidossa. Hyvänä tukena on myös Terfasa Mako esimieheni Metussa, synodin toimistossa.

Nämä asiat, joita täällä teemme eivät olisi toteutuneet millään, jos projektia ei olisi aloitettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti