torstai 22. toukokuuta 2014

Yeeri gallateeba!

Kaffa-alueen vanhan tarinan mukaan aikojen alussa luojajumala Yeeri eli ihmisten keskuudessa maan päällä. Ihmiset kuitenkin tekivät vastoin hänen tahtoaan ja Yeeri muutti heidän luotaan taivaaseen. Luonto ei olisi halunnut erota Yeeristä. Se rakasti luojajumalaansa niin, että yritti seurata mukana. Siitä syntyivät Kaffan vuoret. Mitä suurempi rakkaus, sitä korkeampi vuori.
 
Kuten muissakin Etiopian kielissä, luojajumalan nimeä käytetään myös raamatun-käännöksessä. Sana Yeeri esiintyy myös useiden kylien nimissä ja kuuluu jatkuvasti puheissa: On hyvin tavallista liittää puheeseen kommentti ”Olkoon Jumala ylistetty”, Yeeri gallateeba. Myös kiitettäessä viitataan Jumalaan:  Yeeri imba, sanatarkasti  ”Jumala antakoon” merkityksessä  ”Antakoon/ hyvittäköön Jumala (sinulle puolestani)”. Raamatun käännöstyö on meneillään baptistien (SIM) toimesta. Uusi Testamentti on jo käännetty kokonaan. Vaikka kaffaa nyt kirjoitetaan ”latinalaisilla aakkosilla”, vanhempaa sukupolvea varten Uusi Testamentti painettiin ensin amharasta tutuilla kirjainmerkeillä, ”fideleillä”.

Meijän kylässä on tietenkin myös kirkko.  Oikein äitikirkko. Sailemin Mekane Yesus –kirkosta on kasvanut rovastikunnan keskus, jonka vaikutus ulottuu usean kunnan alueelle.  Sailemilaisille satelee työkutsuja kaukaisemmiltakin Kaffa-alueilta ja Riston kanssa syrjäisillä alueilla kierrellessämme tapaamme näitä  paikallisia lähetystyöntekijöitä usean päivämatkankin päässä Sailemista. Erityisesti heidän yhteistyö-kykynsä mandsa-väestön kanssa saa kiitosta.  Joissakin paikoissa mandsa-yhteisöillä on omat kirkkonsa, etenkin silloin kun  heidän asumuksensa ovat kaukana muista. Silloin kun ollaan suhteellisen lähekkäin (20-40 min) seurakunta koostuu sekä mandsoista että gomaroista.  Joissakin paikoissa  koko seurakunnan yhteiselo on ollut niin haasteellista, että on päätetty jatkaa erillään.  Silloin yhteyttä vaalitaan kirkon työntekijöiden välityksellä.

Jumalanpalveluksen jälkeen syödään yhdessä. Tässä Akaashin kirkolla oli tarjolla valebanaani- leipää eli qocoa, kananmunaa ja raejuustoa. Punaiseen pippuri-tahnaan saa kukin dipata annostaan sen mukaan miten tuliseksi suupalansa haluaa.  
Kaffan kananmunat ovat maukkaita, todella onnellisten kanojen munia. Suomalainen kananmunakotelo herättää markkinoilla ihastusta.

Kirsi Leikola
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti